.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

5 ползи за мозъка от катеренето

Даяна Петкова | преди 2 години
катерене
Снимка: iStock
Носи предимства не само за тялото, но и за ума

Катеренето е не само добър начин да тренираме тялото си, но може би и една от най-добрите форми за фитнес на ума. Научните изследвания непрекъснато откриват позитивни ефекти за човешкия мозък от катеренето навън - от подобряване на паметта до намаляване на стреса. Следват само част от начините как катеренето помага за подобряване на психичното състояние.

Може да намали стреса

Животът в града, където има много хора и стресови ситуации, увеличава риска от депресия. Прекарването на повече време навън сред природата от друга страна има противоположен ефект, действайки изключително позитивно върху съзнанието. Проучване от 2015-а сочи, че разходките сред зелени пространства помагат да премахнем негативните мисли и стреса, действайки в пълен контраст с тези от градския трафика. Именно в природата потокът на кръв към определени зони в мозъка е по-слаб, което предполага, че умът е значително по-спокоен благодарение на катеренето.

Подобрява паметта

Упражненията могат физически да променят мозъка в позитивна насока, като подобрят паметта и засилят мисловната дейност, сочат резултатите от изследване в "Harvard Health". Не е нужно да прекалявате с тренировките, за да спечелите от тези позитиви – ефективната опция включва разходка или катерене.

Прави ви по-щастливи

Дългите разходки навън създават по-голямо удоволствие от спорта в сравнение с тренировките във фитнеса, сочи проучване в списание "Journal PLOS". Учените зад изследването изпратили доброволци на 3-часово катерене сред природата и установили, че тяхното настроение е по-добро от хората, които същевременно ходили на бягаща пътека.

Прави ви по-креативни

Проучване от 2012-а сочи, че участниците в катерене преди тест за креативност, са се представили по-добре от останалите хора, които направили същия тест, но без разходката навън.

Действа като терапия

Катеренето тушира и симптомите при психични разстройства, сочат резултатите от следното проучване. Пациентите с висок риск от самоубийство съобщават за по-малко чувство на безнадеждност, след като се катерили в природата.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?