Без съмнение всеки спортист от Олимпиадата в Рио заслужава похвала и поклон за старанието и упоритостта. Но някои от тях просто рушат границите на религиозните, културни и дори лично-интимни традиции, с което демонстрират още повече смелост.

1. Финал, церемония по нараждаване и... предложение за брак. Марджори Еня (28-г.) предложи сърцето си на Исадора Серуло (състезателка от отбора по ръгби на Бразилия). Еня произнесе емоционална реч на микрофона, в която сподели, че Исадора е любовта на живота й. След това двойката се прегърна, а стадиона избухна в аплодисменти. Двойката живее в Сао Пауло, където Исадора Серуло се е преместила, за да тренира и да влезе в бразилския отбор за Игрите.

Снимка: twitter.com

2. Индийската гимнастичка Дипа Кармакар стана първата индийка, която се е класирала за финала на Олимпийски игри 2016 г. 23-годишната жена събра 14,850 точки след 2 опита.
Започва да тренира на 6 години, след като баща й я води в спортния център Agartala. Там ползва само основни съоръжения, но дори и само така, активността успява да запали у нея тръпката към посрта и желанието за победи. Треньорът й Bishbeshwar Nandi вижда таланта на Дипа и й помага да стигне и да спечели Commonwealth Games. Там отново е първата индийка, която си тръгва с медал. За 52 г. тя е първата индийска гимнастичка, която се класира за Олимпиадата.

Снимка: Facebook



3. Ибтихай Мухамад е първата олимпийка, която се състезава с хаджиб - забрадка, която покрива косата и се връзва около врата. Тя се занимава с фехтовка и е дяволски добра в това, което прави. Ибтихай е мюсюлманка от Ню Джърси и е първата спортистка от отбора на САЩ в историята на Олимпиадата, която се състезава, без да сваля свой религиозен символ. Тя споделя, че носенето на хиджаб е просто част от нея, която й помага във връзката й с Бог и със собствената й духовност.

Снимка: Instagram