Дори да спортувате редовно, сигурно ви се е случвало да ви наболяват коленете. Тези стави често напомнят за себе си, когато слизате по стълби или при дълъг планински преход. Ако нямате конкретна травма или диагноза, болките вероятно са леки, съпроводени с топлина или подуване или просто се проявяват като умора след дълъг работен ден (след спорт). Най-вероятно не им обръщате особено внимание, защото отминават при раздвижване.

Ежедневно ви се налага да седите пред компютър и зад волана, да ходите на високи токове и да бързате в неудобни за вас обувки. Стресът върху ставите и мускулите се натрупва и рано или късно може да усетите неприятно стягане и болка в коленете. Поради спецификата на нашия живот, се налага ежедневно да отпускаме и разтягаме мускулите, които така редовно претоварваме. Само за няколко минути дневно ще можете да подобрите кръвообращението, да релаксирате и хидратирате уморените тъкани и да се почувствате като нови.

Предлагам ви 3 ефикасни и лесни упражнения за разтягане, с които ще минимизирате трайно болките в коленете. Винаги можете да ги правите в края на деня или преди тренировка, за да си гарантирате здраве и добър тонус.

Четворка
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Легнете по гръб, така че тазът да е залепен за земята. Свийте двата крака в коленете и поставете стъпалата успоредно едно на друго. Вдигнете десния крак и поставете глезена върху коляното на левия. Погледнато от вашата гледна точка, двете колене образуват част от цифрата четири. Леко вдигнете долния крак, така че да разтегнете дупето на десния. Внимавайте да не извивате таза, той трябва да остане залепен. Задръжте от 30 до 60 секунди и сменете.

Разтягане на задно бедро и прасецСнимка: Thinkstock/ Guliver Photos

От легнало положение, хванете единия крак и нежно го изпънете към тавана. Долният крак може да остане свит или изпънат напред. Придържайте крака, като се стремите коляното да остане изпънато, и леко приближете пръстите на краката към вас, за да изпънете и прасеца. Задръжте 30 до 60 секунди и повторете с другия крак.

Разтягане на предно бедро
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
От изправено положение, хванете подбедрицата на единия крак и приближете стъпалото към дупето си. Нека коляното сочи надолу и да е долепено до опорния крак. Стегнете дупето и корема и задръжте 30 до 60 секунди. Може да се придържате към стол или стена за допълнителна опора. Повторете с другия крак.

За да бъде пълна вашата програма за отмора, погрижете се и за ходилата си.

Със съдействието на www.artofrealfood.com