"Да влезеш във форма", особено когато става въпрос за дамите, е израз, който с времето се наложи като синоним на "да изваеш форми, достойни за фотосесия по бикини". Като всеки нормален човек, и ние сме фенове на красивите тела, но още повече харесваме здравите и усмихнати, чувстващи се добре-в-себе-си хора. Амбицията да станеш такъв човек ни е много по-симпатична и е със сигурност е много по-здравословна, стресорегулираща и нервоспестяваща.

Може би досега не сте се тормозили с идеята, че имате само няколко месеца да изглеждате добре на плажа (защото сте си супер, когато се чувствате супер!), но това не означава, че имате всички оправдания да не спортувате.

Представяме ви 15 причини (без да броим банските) най-накрая да се раздвижите>>>

1. Ще спите по-добре

Анкета от 2013г., проведена от Националната фондация по съня в САЩ, сочи, че хората, които определят себе си като активно и редовно спортуващи, много по-рядко имат проблеми със съня, отколкото тези, които не се раздвижват редовно или въобще не тренират.

2. Ще бъдете по-продуктивни

Може би си мислите, че нямате време за спорт, защото имате много задължения – на работа, вкъщи и т.н. Истината обаче е, че, според проучване от 2011г., ако отделяте 2.5 часа на седмица за спорт, ще успеете да отметнете много повече задачки. Хората, които спортуват, са по-продуктивни, твърдят специалистите.

3. С мисъл за мозъка

Редица проучвания сочат, че редовните тренировки намаляват риска от деменция и стимулират развитието на нови мозъчни клетки в хипокампуса – част от мозъка, която е свързана с паметта и ученето.

4. Намалявате риска от диабет

Според съвсем ново излседване, от 2014г., жените, които спортуват средно 150 минути на седмица и отделят още 60 минути седмично за упражнения за сила, са изложени на по-нисък риска от развитие на диабет тип 2, отколкото дамите, които не тренират. Дори ходенето е важно, когато става въпрос за превенцията на диабет, затова не си пестете крачките.

5. Ще живеете по-дълго

Само 15 минутки упражнения на ден могат да ви осигурят до 3 години по-дълъг живот, сочат изследвания по света.

6. За по-добър секс

Физическата издръжливост е предимство между завивките и за двата пола. Можете да успеете да накарате и партньора си да спортува редовно, ако му разкриете, че за мъжете между 18 и 40 години спортът е средство за превенция на еректална дисфункция, според изследване на Медицинския университет Емори в Атланта.

7. Намалява интензитета на "синдрома на неспокойните крака"

Това е неврологично заболяване, което се проявява най-често през нощта, когато сме си легнали и води до нарушения в съня. Излседване от 2006г. сочи, че редовните тренировки могат да намалят интензитета на този синдром и дори да го предотвратят.

8. За здрави очи

В изследване, публикувано през 2011г., се посочва, че високата физическа активност намалява риска от глаукома, която може да доведе до нарушение на зрението и дори слепота.

9. Срещу мигрена

Всеки, който е преживявал мъчителни мигренни главоболия, знае, че облекчението понякога идва трудно и бавно. Според изследване, проведено през 2011-а от Университета в Гутенбърг (Швеция), редовните упражнения са отлично средство за предотвратяване на дяволското главоболие.

10. За по-здрави кости

Тренировките с тежести увеличават здравината на костите, сочат редица изследвания и забавят естественото естественото износване на костите и ставите с напредването на възрастта.

11. Имунитет

Можете да благодарите на обувките си за бягане следващия път, когато се окажете единственият човек от офиса, който е успял да "избяга" от всепоразяващия нов вирус. Тренировките засилват имунитета и боледуваме по-малко. С тях обаче не бива да се прекалява! Ако се пренатоварите, тялото ви ще се изтощи и ефектът ще е обратен – ще сте изложени на по-голям риск от заразяване с вирус или грип.

12. Отслабва симптомите на депресията

Упражненията не са панацея – няма да решат всичките ви здравословни проблеми, но ще ви помогнат да се справите с тях. Физическата активност генерира отделянето на химикали в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре и те повдигат духа на хората, диагностицирани с депресия, и намаляват гнева и безпокойството. При хората, които страдат от по-леки форми на депресия, упражненията могат да имат същия положителен ефект, какъвто имат и лекарствата, сочи изследване от 2011г., проведено от Медицинския университет в Южна Каролина.

13. Понижава кръвното налягане

Редовните упражнения са полезни за сърцето и неговата ефективност може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Това намалява риска от сърдечни заболявания и инфаркт, нарушено зрение и загуба на памет, еректална дисфункция и много други, отбелязва Американската кардиологична асоциация.

14. Срещу напълняването, затлъстяването и наднорменото тегло

Наднорменото тегло носи рискове за развитието на сърдечни заболявания, диабет и др., които могат да бъдат контролирани с редовни тренировки. Упражненията предотвратяват натрупването на килограми, което освен, че е добре за любимия ви бански костюм, е добре и за превенцията на редица заболявания.

15. За да се чувствате супер!!!

Тренировките ще повдигнат духа ви! Те генерират по-голям приток на кръв в мозъка, което подпомага отделянето на ендорфините, които ни карат да се чувстваме добре.