Ходенето пеша може значително да помогне за поддържането на много по-добро здраве. След като ви представихте първата част от съветите на фитнес инструктора Станимир Михов, време е да видим и останалите здравословните ползи от ходенето пеша.

Как отслабваме, докато вървим?

Включвайки ходене пеша в ежедневието, съчетано със здравословен режим на хранене, може значително да ускорим отслабване и изгаряне на мазнини, тъй като ще изразходваме допълнителни калории.

Таблица с темпо на ходене и изгорени калории

Снимка: Станимир Михов

Превръщането на нормалната разходка във физическо упражнение изисква добра поза и целенасочени движения. В идеалния случай, ето как ще изглеждаме, когато се движим правилно:

- Главата е нагоре. Гледаме напред, а не към земята;

- Вратът, раменете и гърбът са отпуснати, не стегнати;

- Размахваме свободно ръцете си с лек завой в лактите;

- Коремните мускули са леко затегнати и гърбът е прав, а не извит напред или назад;

- Ходим гладко, движейки крака от петата към пръстите, когато стъпваме.

Снимка: Станимир Михов

Как най-лесно да определим крачките и калориите, които изгаряме с ходене?

За да следим прогреса си, може да използваме приложения на смартфона си. Много от тях успяват да измерят не само крачките и изминатото разстояние, но и интензивността на ходене, трудността на терена, като по този начин да изчислят ориентировъчно изгорените калории.

Как да спечелим още няколко крачки на ден? 

Можем да го направим като:

- Разходим кучето;

- Излезем на разходка с приятели или семействo;

- Паркираме по-далеч от работното си място;

- Използваме стълби вместо асансьор;

- Избираме различни пешеходни маршрути за разнообразие.

След като се заемем с отброяването на дневно изминатите крачки, е добре да имаме подходящи обувки със здрава пета и гъвкави подметки, които да омекотяват стъпката ни.

Важно е да правим кратка загрявка с бавно темпо и постепенно да забързаме темпото на ходене. Ако в момента нямате физическа активност, може да започнете с 10-15 минути ходене всеки ден. Постепенно увеличете тази продължителност до 20 или 30 минути на ден. След това може да ходите 30 минути сутрин и 30 минути вечер. Може също така постепенно да увеличавате темпото на вашето ходене.

Какво ни е нужно, за да започнем?

- Удобни дрехи и обувки;

- Вода;

- Мотивация, за да стартираме. Впоследствие става значително по-лесно и по-приятно, особено когато видим ползите от добавената физическа активност. Интересен факт е, че ходенето намалява нуждата от сладко и ни помага да заспим по-лесно вечер.

Заключение

Независимо дали вашата цел е да отслабнете, да поддържате строен силует или просто да се чувствате по-добре в тялото си, ходенето пеша може да се превърне в една от ключовите точки на вашата програма. В съчетание с балансирана и здравословна диета, ходенето стимулира метаболизма и помага за изгаряне на мазнини, тъй като представлява по същество аеробно упражнение. Знаете какво казват – първата стъпка е най-трудна – след като направите тази първа стъпка, вие сте на правилен път към по-добро здраве и по-добре изглеждащо тяло. А най-приятната част е, че можете да го правите дори на плажа!

Снимка: iStock