Всички сме гледали реклами на фитнес уреди, различни упражнения и купища диети за отслабване. Има и множество "вълшебни" таблетки, които претендират, че ще стопят килограмите ви, без да полагате никакви физически усилия... Но знаете ли, че вие горите калории и без това да ви е фикс идея и вероятно го правите точно сега. Самото вдишване и издишване, дори правенето на нещо в седнало положение - като четенето, изгаря калории. Ето няколко начина, с които тялото ви гори калории дори и без да си помисляте за спорт.

Вашето тяло на свободен ход

Причината е Базовата метаболитна скорост (БМС) на организма ви. Това е количеството енергия, която ви е необходима за поддържане на основни телесни функции, докато тялото ви е в покой – дишане, регулиране на телесната температура и сърдечния ритъм.

Така докато просто седите и се взирате в телевизора, пак изгаряте калории. БМС всъщност представлява 2/3 от изгорените калории през деня. В рамките на 1 час сън вие изгаряте между 45-50 калории и съответно малко повече в будно състояние.

Някои хора имат по-висока БМС от други, но това не е основна причина за затлъстяване или обратното. Базовата метаболитна скорост варира и може да се ускори когато сте болни или ако увеличите мускулната си маса, както и може да се забави при слабеене или остаряване. Освен това някои заболявания като проблемите с щитовидната жлеза, могат да повлияят на БМС.

Не ме свърта на едно място!

Неспокойствието е друг абсорбатор на енергия, защото когато потропате с крак, завъртите химикалката или направите друг малък жест, вие отново горите калории. Да, тези калории понякога са толкова малко, че ще си ги възвърнете в рамките на един ден, но понякога ще ви отнеме седмица. Има проучване, което установява, че неспокойствието и дори минималните движения мога да изгорят до 350 калории на ден.

Ще ви дадем и 10 съвета за умишлена физическа активност без спорт и упражнения:

1. Използвайте стълбите вместо ескалатор или асансьор навсякъде.

2. Паркирайте далеч от мястото, където работите.

3. Използвайте тоалетната, която е в другия край на офиса.

4. Регулярно правете почивки от работата на бюрото си за няколко минутки обиколки или разтягания.

5. Разхождайте се, докато говорите по телефона.

6. Когато излизате с приятели си, правете повече разходки из града.

7. Ходете с по-забързана крачка от обичайното.

8. Поставете принтера по-далеч от бюрото си.

9. Може да поработите прави пред бюрото си по няколко минутки на ден.

10. Не пренебрегвайте малките движения, които искате да направите – всяко е от полза.

Е, вече знаете, че калории се горят постоянно. Не посягайте към лекарства и не се претоварвайте във фитнеса. Всичко, което е умерено, е полезно и затова не бива да прекалявате с нищо. А ако обръщате внимание на малките неща в ежедневието си, може да се окаже, че нямате нужда от много усилия, за да сте във форма.