Започнаха записванията за безплатни профилактични прегледи за рак на простатата, организирани от "Ротари Интернешънал". В продължение на 2 месеца ще се изследват мъже в Онкоболницата в София, в Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Ямбол. Инициативата е част от Националната кампания "Ранна диагностика на рака на простата".

Екипът на рубриката "Бъдете здрави" посети кабинета на доц. д-р Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология на Националния онкологичен медицински център. Темата е за необходимостта от профилактични прегледи за пак на простатата.

От каква възраст препоръчвате на мъжете да провеждат профилактични прегледи за рак на простатната жлеза?

За нашата страна се препоръчва след навършване на 50 годишна възраст.

Какво се включва в един профилактичен преглед за рак на простатната жлеза?

Най-често се включва тумор специфичен антиген. това е един маркер, който се излъчва от клетките на простатата и от нито един друг орган на човешкото тялото. И второто е туширане на простатната жлеза с оглед дали има някакви промени. Не трябва всички мъже, които имат завишен простатен антиген да се плашат. Ние вземаме с този пистолет едно стълбче от простатната жлеза.

Болезнено ли е това взимане на хистологичен препарат?

Много пациенти са казвали, че са очаквали съвсем друго, с повече болки, но всичко е безпроблемно. Ракът на простатата е коварно заболяване. На запад го наричат "тихият убиец" на мъжа. То се развива в продължение на 20-30 години. Расте незабелязано. Рядко дава оплаквания, но когато вече ги даде е късно. Ето днес имах 3-ма души, които са с костни разсейки. Това състояние, което не може да бъде излекувано. Правим всичко възможно да удължим живота им, но нищо повече. Тези хора са били в положение, когато заболяването е било лечимо.

Това е и смисъла на тази кампания. Да накараме нашите български мъже , след като навършат 50 годишна възраст да посещават по-често урологични кабинети. Не конкретно мен или друг от колегите, но да посещават специалисти, които знаят с какво заболяване си имат работа.