.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Солта и мазнините - вкусни, но болестотворни

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Готвене, посоляване
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Готварската сол (натриев хлорид) и термично обработената мазнина като причини за наднорменото тегло

Солта се явява най-значимата причина за наднормено тегло. Световната здравна организация препоръчва сол (натриев хлорид) до 5 г дневно. Чрез традиционната кухня ние консумираме около 20 г дневно готварска сол. В миналото тя е била основен консервант за по-дълго съхранение на храната.

Концентрацията на натриевия хлорид в кръвната плазма е 0,9% и нито частица повече. "Всяко допълнително завишаване на натрий в храната кара организма да разрежда отровата до достигане на безопасното количество 0,9%. Това се постига, като кара човек да пие вода, в резултат на което се стига до оток на тъканите”, пише д-р Георги Гайдурков в книгата "Горещи теми в храненето”.

Солта задържа едновременно с водата и токсините в тялото.

Това променя цялата обмяна на живите клетки - причина за високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания, косвено и за остеопорозата, защото натрият измества калция.

Изходът е в използване на диетична калиева сол.

Употребата на калиевата сол е протипоказана само при остра и хронична бъбречна недостатъчност.

Употребявайте повече подправки вместо сол,

например лимон, чесън, лук, лют пипер, магданоз, копър, джоджен, чубрица, сминдух, копърово семе, кориандър, джинджифил, шафран, куркума, ким и др.

Четете опаковките и на сладкишите, защото дори и в тях често има добавена сол.

Консумирайте много сурови плодове, зеленчуци и техните сокове, за осигуряване на достатъчно богат спектър от соли.

Пържене
Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?