Соковете от пресни зеленчуци и плодове са приятни и особено полезни, както за профилактика, така и за справяне с редица болести, свързани с недостиг на витамини и минерални вещества. Д-р Норман Уокър, благодарение на своя опит, въвежда  понятието соколечение.

Предимството на соковете е концентрираното съдържание на минерали и витамини в тях

Това количество от полезни вещества не може да получим чрез консумацията на сурови плодове и зеленчуци, защото е необходимо огромно количество храна и значително по-дълго време докато тя се смели.

Соковете се смилат и усвояват за 20-30 мин., след изпиването им. Установено е, че

сокът от моркови може да нормализира функциите на целия организъм.

Той е богат на големи количества от почти всички витамини:  А, т.е. бета-каротин, P, В, С, Е, К. Редовна консумация на фреш от моркови поддържа здрав вид на кожата, ноктите и косата. Подобрява храносмилателните процеси и същевременно повишава апетита. Препоръчва се за по-бързо възстановяване на хората, след тежко боледуване. Благодарение на своя богат витаминозен състав подобрява и зрението. Приема се добре от храносмисмилателния тракт във всички възрасти.

Сокът от свежи моркови е неподходящ при разстройство, но тогава може да се приготви морковената супа ”Моро”

Смесеният сок от моркови с цвекло и краставици представлява едно от най-добрите природни средства за очистване на жлъчния мехур и черния дроб. Сок от моркови и целина спомага за възстановяване на възпалената лигавица при гастрит и колит.