А беше време, когато единственият начин да кажеш нещо на някого беше да го погледнеш право в очите… Това обаче отдавна се промени… Днес вече можеш просто да драснеш един SMS или имейл, с който да проведеш разговор, макар в повечето случай той да прилича на монолог.

Доста са хората, на които е по-лесно да не влизат в пряк контакт със събеседника си. Такива безспорно са пасивно-агресивните типажи - „емоционалните агресори”. Те те заливат с текстови съобщения, на които често не дават възможност да отговориш. Липсата на директен контакт им дава фалшивото усещане за сигурност, което се дължи на факта, че не виждат реакцията на ответната страна. Тези обстоятелства значително намаляват и вероятността да им се наложи да понесат последствията от действията си.

Пасивно-агресивните натури използват непряката комуникация, за да контролират разговора. Те просто заявяват какво искат, кога трябва да се случи и по какъв начин. Това е метод, който се прилага, когато не искаш да допуснеш някого близо до себе си, заради страха да не бъдеш уязвен и евентуално наранен, твърдят психолози.

Как обаче да се предпазят „жертвите” на емоционалните агресори от техните „атаки”? Ето няколко съвета в тази насока:

- Не отговаряйте на яростни SMS-и/електронни съобщения

- Отговорете на съобщенията с обаждане, в което да споделите с човека отсреща мнението си по обсъждания въпрос

- Поемете отговорност - говорете в първо лице, изразявайте открито чувствата си и не пренебрегвайте тези на агресора

- Защитавайте личното си пространство – помнете, че не е необходимо да обяснявате на агресора защо предпочитате да проведете нормален разговор

- Старайте се вдъхвате доверие – пасивно-агресивният тип хора са стресирани, не вярват на никого и ще намерят начин да ви го подчертаят

- Говорете уверено – агресорите стават още по-агресивни към хора с ниско самочувствие, така че постарайте се да демонстрирате увереност.