Следобедният сън звучи като много добра идея. Особено за хора, които страдат от безсъние. Оказва се обаче, че страдащите от инсомния, които имат огромно желание да спят постоянно, могат да си навредят много повече ако си „притварят очите” за малко през деня.

За това следващият път, в който се „засилите” към дивана за следобедна дрямка, се замислите хубаво дали тази кратка почивка няма да ви струва широко отворени и вторачени в тавана очи през нощта, когато всъщност би трябвало да спите.

Как обаче да изкараме целия ден будни, когато буквално умираме за сън? Ако нямате проблем със заспиването нощем, то една бърза, 45-минутна дрямка през деня няма никак да ви навреди, дори напротив. Проучване показва, че краткият следобеден сън подобрява паметта.

Ако обаче вечер не можете да заспите и будувате дълги нощи, то това вече е проблем с друго решение. Тогава дневната дрямка може да е проблем, дори ако чувствате, че имате нужда от нея. Развиването на навик да спим през деня, може да доведе до нарушения в съня нощем, особено при хора, които имат склонност да будуват, когато са стресирани, болни или дори „объркани” от полет с часова разлика.

„Дори много кратка почивка през деня, която включва сън, може да „ограби” от съня ви нощем”, предупреждава доктор Ралф Дауни – директор на Калифорнийски център за нарушения в съня.


Умората е предупредителен знак! Ако постоянно изпадате в ситуации, в които буквално се борите с нуждата за сън и умората, и в момента, в който си легнете вечер, заспивате „като труп”, това може да е знак, че имате обструктивна сънна апнея – състояние, при което спирате да дишате в момента, в който заспите.

В този случай спането през деня не помага. Най-добре е да се консултирате с лекар, който да ви помогне да се справите с умората и с апнеята, ако страдате от такава. Не се трвожете - има апаратура, която помага в такива случай.