Кафето и следобедната дрямка имат нещо общо - и двете са добри средства за ободряване през деня. Кофеинът ни превъзбужда, а сънят ни кара да се чувстваме отпочитали. Правилната комбинацията от двете обаче има още по-добър ефект и ни прави продуктивни през деня. 

Идеята е да изпием чаша кафе и след това, вместо да се върнем към задълженията си, да поспим за малко. Ефектът на кафето започва след около 30 минути, което е и перфектната продължителност за следобедна дрямка.

Сънят и кофеинът блокират мозъчните рецептори на химичното вещество аденозин, отговорно за чувството на умора и сънливост. Докато самата дрямка ни освежава, комбинацията с кафе преди това може да ни ободри още повече. Ефективността на този метод зависи от приетото количество кафе и продължителността на съня. Ако се успите, събуждането след това ще бъде много по-трудно. 

Подобна дрямка обаче има негативни последици за страдащите от безсъние, тъй като заспиването вечер може да бъде още по-затруднено. Именно за това избягвайте да пиете кафе до шест часа преди лягане.