Има дами, които не могат да издържат до края на деня, без да са изпили четвърто кафе или без ‘’нещо сладичко’’ следобед. Ако имаше как да се поспи в обедната почивка, ехеееейй. Докато траят почивните дни, имате шанс да поспите достатъчно - и през нощта и следобед, но само след няколко дни ще сме отново на работа и ще ви е нужна добра стратегия, за да разполагате с енергия през целия ден. Опитайте да интегрирате няколко доказани и работещи навици още през първата работна седмица на годината:

Сутрин

Веднага след ставане изпийте чаша вода с щипка хималайска сол. Разбъркайте добре, за да се разтопи – на вкус ще е като разредена морска вода. Минералите в солта помагат на функцията на надбъбречните жлези и стабилизират енергията ви през целия ден. Леко солената вода подобрява функциите на храносмилателната и нервната система - ползите са не само повече енергия през деня, но и по дълбок сън.

Преди обяд

Вместо да си взимате от бонбоните на колегите и да пиете второ кафе, изпийте чаша чай от джинджифил с малко мед и лимон и шепа кедрови ядки. Комбинацията ще помогне да се почувствате тонизирани преди обяда. Бонбона би ви дал временна енергия, но по-късно ще ви изцеди напълно.

На обяд

Хапнете леко и включете лесни за храносмилане белтъчини и свежи зеленчуци в обяда си. Салата от зеленини, домат и моцарела е добър избор. Друга алтернатива е спаначена супа със сирене. Може да хапнете и риба – ще бъдете сити с часове.

След обяд

Вместо кафе си направете силен чай от мента. Ароматът е доказан тоник за нервната система.

За следобедна закуска

Ако сте избрали добър обяд не би трябвало да ви се хапва сладко. Изпийте чаша безкофеиново кафе с малко мляко. Дори безкофеиновото кафе има ободряващ ефект и няма да изтощи нервната система. Ако и след това изпитвате глад хапнете половин банан в комбинация с шепа бадеми.

За вечеря

Изберете ястие с повече зеленчуци, полезни мазнини и белтъчини. След вечеря си направете чаша чай от лайка с малко мед – той ще ви отпусне и ще ви подготви за качествен сън.

Добавка за стабилна енергия

За да спите дълбоко и да се възстановявате добре от дългия ден, опитайте да добавите магнезий към режима си. Най-добре усвояемите форми са магнезиев глицинат и магнезиев малат, но напоследък все повече хора употребяват и магнезиево олио, което се нанася върху кожата, вместо да се приема като хранителна добавка. Консултирайте се с диетолог или лекар преди да започнете приемането на каквато и да била добавка.

Освен добрата храна, избягването на стимуланти и вредни храни, енергията ви зависи много от съня. Задължително си лягайте преди 11 часа, така ще имате достатъчно време да се наспите и няма да ви се наложи да използвате кафе, сокове и сладки лакомства за да се събудите на следващия ден.

Със съдействието на www.artofrealfood.com