Аз едва ли съм най-подходящият човек, който би изказал мнение, след като не съм ползвала отпуск от три години. Да кажем обаче, че това далеч не е нещо, с което човек трябва да се хвали, а и със сигурност не е здравословно.

За съжаление понякога при едни или други обстоятелства е невъзможно да се ползва отпуска.
Едно е сигурно обаче, за да бъдем по-продуктивни трябва наистина да си вземем заслужена почивка.

Стрес и объркване след отпуск не може да няма, но на какво се дължи това. Според мен всичко идва от това каква ни е нагласата към работата, колегите и мястото където работим.

Аз лично имам добри наблюдения от моите колеги, които идват на работа след почивните си дни. Усмихват се повече, кожата им е свежа и не са депресирани от това, че се завръщат на работното си място.

Едни казват, че се чувстват добре, просто ги мързи от време на време. Според друг, когато се върнеш на работното място, вече си по-ограничен относно емоциите и свободата, която си изживял през почивката си.

Има и такива, на които работата не им позволява да се откъснат напълно - особено ако от тях зависят строги и важни решения. Струва ми се, че те по-бързо се адаптират след като се върнат, защото по един или друг начин са обременени от работата си. Като се замисли човек си дава сметка, че всъщност стресът може би е повече от това какво ще завариш, след като те е нямало известно време и този, който те е замествал какви ги е надробил.


Да отидеш на работа след отпуск, особено ако си фен на работата си, смятам, че не може да става и дума за стрес и депресия. Напротив отиваш още по-надъхан и изпълнен с идеи готов да ги приложиш.

Виж, адаптацията в първите работни дни е нещо съвсем друго

Ако шефовете искат служителите им да бъдат по-продуктивни и да няма нажежаване на атмосферата, е хубаво с разбиране да подхождат към тях в първите работни дни.


Ако обаче не обичате работата си, гледате на колегите и шефа си като на допълнително зло, по-добре сменяйте мястото. Кому е нужен такъв стрес, а и депресията ще бъде неизбежна. Все ще намерите своята среда, където ще отидете на работа на 100% с усмивка и положителна енергия.

Вярно е,че в тази криза трябва човек да е благодарен, ако въобще има работа...

И все пак здравето е най-важно! Гледайте по-спокойно в първите работни дни, усмихвайте се повече напук на цупещия ви се шеф и след няколко дни ще бъдете отново във форма, готови да атакувате с брилянтни идеи и добре изпълнена работа.

А аз ще си помисля, кога да си взема отпуск, за да не започна да изглеждам в очите на колегите си като потенциално зло:)