През лятото очите са подложени на повече изпитания - ярка слънчева светлина, солената морска вода, хлорът в басейните, песъчинките на плажа. Най чувствителни са роговицата (външната обвивка) и конюнктивата (лигавицата) на окото. След няколко часа на открито и без очила през лятото се появяват първите оплаквания парене, сълзене, сърбеж в очите. Предназначението на слънчевите очила е не само да намаляват яркостта на слънчевата светлина, но и да абсорбират вредните ултравиолетови лъчи.

Влиянието на слънчевите лъчи е най-силно по обяд, когато пътят на светлината е по-къс. За ваканция на морето най-подходящи са очилата с максимално тъмен филтър и с поляризация, която предпазва от отраженията от равни повърхности. За да не състарявате очилата, когато ги свалите не ги поставяйте върху стъклената им повърхност. По този начин стъклата се надраскват и се влошава видимостта. Когато избирате слънчеви очила, за да прецените как виждате на естествена светлина ги изпробвайте отвън.

Разнообразните цветни стъкла на слънчевите очила ограничават светлината в различна степен. Кафяв, тъмно кафяв и кехлибарен цвят блокират голямо количество от слънчевата светлина. Тази категория очила са най-подходящи за летните месеци. Зеленият цвят повишава контраста и позволява да се виждат добре другите цветове, което е важно по време на шофиране. При изключителна яркост на светлината се препоръчват много тъмните нюанси, те обаче не се препоръчват за шофиране.

Продължава с очила за водни спортове 

За да се предпазите от вредното им влияние, носете подходящи очила или лещи. Кристалните стъкла са по-тежки, но не се драскат, което е важно, тъй като драскотината пропуска светлина.

Градиентните стъкла са затъмнени от горе надолу, така че горната част на стъклата е най-тъмна. Те са подходящи за шофиране, защото шофьорът вижда добре арматурното табло на автомобила, а фотозащитата предпазва очите от светлина над главата. 

За водните спортове са подходящи двойно-градиентни стъкла, които предпазват очите и от директната светлина, и от отразената от водната повърхност. Същевременно по средата стъклата на очилата са в по-светъл нюанс. Качествените слънчевите очила предпазват очите от ултравиолетовата светлина и увеличават оптичната яснота при ярка слънчева светлина. 

Раздразнените очи се успокояват от компрес с отвара от лечебното растение очанка, което може да се намерите в аптеките. Ако това не ви помага, купете си капки "изкуствена сълза". Всяка сутрин с шепи плискайте отворените очи със студена вода няколко пъти. Ако клепачите са подути, използвайте сварен белтък на яйце, като компрес върху очите. Не забравайте, че децата също трябва да носят слънчеви очила през лятото.

Продължава с UV филтри за очила с диоптър и контактни лещи

Очите разполагат с механизъм за самозащита от силната светлина като автоматично зеницата се свива и ограничава проникващите лъчи до рентината. Обикновените очила със затъмнителни стъкла или пластмаса освобождават зеницата от този рефлекс и зеницата не се затваря автоматично. Това позволява да проникне разрушителната ултравиолетова радиация до ретината. 

UV филтри могат да бъдат сложени на всички очила и контактни лещи. Съществуват и фотосоларни диоптрични стъкла, които потъмняват в условия на силна осветеност без да се нарушава качеството на виждане на заобикалящата среда. Фотохромните лещи стават по-тъмни когато светлината е по-ярка и по-светли когато светлината е с намален интензитет. Фотохромният процес не работи в автомобила, защото промяната в нюанса на стъклата се активира от вредните UVB лъчи на слънцето, които обаче се спират от предното стъкло на автомобила. Офталмолозите предупреждават, че след 2-3 години UV защитата на очилата отслабва.

Свързани статии: