Продължителното оставане на плажа без чадър и без шапка между 12 и 15 ч. в горещите дни довежда до общо неразположение. Човек усеща омаляване със световъртеж, гадене, повръщане и висока температура. При подобни оплаквания се мисли и за вирусна или бактериална инфекция.

Нормално нашият организъм пригежава защитни механизми за охлаждане чрез обилно изпотяване и учестяване на пулса. Затова

трябва да се пие вода през целия ден, с която да се компенсира загубата на течости от изпотяването.

В противен случай настъпва обезводняване и температурата на тялото започва да се повишава, защото тялото не е в състояние да се справи с натрупващата се топлина.  

Директното действие на инфрачервените слънчеви лъчи загрява мозъка

и разширява неговите кръвоносни съдове. Приливът на кръв и повишеното налягане са тези, които довеждат до главоболие, повръщане и дори до краткотрайна загуба на съзнание.

Първото нещо, което може да се направи, е човекът да легне в хладна стая и да му се даде да пие вода

На челото му да се постави студен компрес. Срещу главоболието и високата температура може да вземе антипиретик, с какъвто разполагате - панадол, аналгин или аспирин. Ако състоянието е по-обезпокоително, потърсете лекар.

За да не се стига до слънчасване,

ходете на плаж до 11 ч. сутрин и след 16 ч. след обяд. Често влизайте в морето или в басейна. Възползвайте се от сянката под слънчевия чадър. В обедните часове излизайте навън с шапка и бутилка с вода за пиене.

Как да се грижим за децата на плажа и в условията на горещите летни дни, вижте във "Видео по темата".