Ако използвате редица разкрасяващи продукти, но въпреки това смятате, че кожата ви не е достатъчно мека и гладка, ние имаме предложение за ново оръжие, което да включите в арсенала си – бирена мая. Известна сред специалистите като "пивни или пивоварни дрожди", тази магическа съставка компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм, които водят до свеж и младежки вид на кожата.

Снимка: Thinkstock

Това невероятно свойство се дължи на богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая. Именно тези дарове от природата дават възможността пивото да намери широко приложение дори в СПА процедурите и балнеологията, а в последните години в Европа особено прочути станаха т.нар. Бирени Спа Центрове. Това е и причината сред любимите ни туристически дестинации да са именно тези, които предлагат подобни места – за да релаксираме и да е подходящо за балансирания ни начин на живот.

Сигурно се питате какво имаме предвид? Ние ще ви кажем - потапянето в луксозни вани с пиво не само доставя неописуемо удоволствие, но и насища клетките с кислород и регулира процеса на изпотяване. Биреното приключение подобрява кръвообращението, има положителен ефект върху нервната система и един наистина любопитен факт - спомага за намаляване на теглото. Все пак идва лято, трябва да сме във форма.

Също така, освен за СПА процедури, заради благоприятните си свойства, пивните дрожди се влагат в редица козметични продукти. Те спомагат косата да стане лъскава и мека, а пърхотът изчезва. Въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с обриви, екземи и дерматити. С бирена мая се приготвят и...

...ефективни кремове, козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, оказват освежаващо влияние върху кожата.

Е, успяхме ли вече да ви убедим, че бирената мая ни разкрасява? Ако не сме, сега е моментът да разберете, че освен в наши дни, кехлибарената напитка е била на почит сред жените в древността. Заради натуралните си качества и високо съдържание на антиоксиданти и витамини от група B (за което в ония стари времена естествено никой не е знаел), красивата египетска кралица Нефертити е използвала пивото, за да поддържа косата си мека и блестяща. Нейният пример е следван и в днешно време от много забележителни дами като Катрин Зита Джоунс, която не крие, че използва бира, за да се грижи за косата си.освен съвременна козметика, прочутата актриса използва и бира, за да се грижи за косата си.

Вече сигурно ни вярвате, че пивните дрожди ни разкрасяват. Но освен това, бирената мая е и от голямо значение за метаболитните процеси в тялото. Тя съдейства за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, а богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия.

И за финал, но не на последно място - пивото подпомага нервната система и осигурява енергия на организма – така че, ако сте изморени - не се бавете, а се насладете на чаша пиво, но разбира се в умерени количества.