Промискуитетът, невъздържаните и безразборни полови контакти, които се осъществяват и от двата пола, е основната причина за предаване и разпространяване на сифилиса. Въпреки че през Средновековието епидемията от тази венерическа болест е отнела живота на милиони европейци, днес медицината не е безсилна пред нея. С откриването на пеницилина сифилисът вече не е в редиците на нелечимите болести.

След секс без презерватив с болен от сифилис минават 3 седмици до появата на раничка,

която секретира, зачервена е и неболезнена по лигавицата на устата, главичката на пениса, срамните устни или ануса. Не я подценявайте.  Потърсете консултация с кожен лекар и не пропускайте да споделите за случайната сексуална връзка. Дерматолозите могат да се ориентират дори само от прегледа, но може да се направи и кръвната проба на Васерман.

Ако не се лекува раничката, сама ще заздравее, но сифилисът прогресира

След 2 месеца ще се появи сърбящ обрив по кожата на тялото. И в този стадий болният може да предава заразата на хората, с които контактува сексуално. Затова е добре да се потърси кожен лекар, за да се спре този безкраен процес.

Усложненията на нелекуван сифилис продължават до генерализирано увреждане на целия организъм. Недопустимо е в наши дни при оплакванията, характерни за сифилис, да не се потърси лекар и да се излекува.

Профилактика на сифилиса е ползване на презервативи при сексуални контакти

Преди да опознаете партньора си, ограничете се от орална любов и разнообразни волности. При поява на язвичка по половите органи, устната лигавица, влагалището или ануса, не чакайте да премине от самосебе си, а потърсете дерматовенеролог, защото лечение има.

Професионалното мнение на дерматолог вижте във „Видео по темата”.