Много по-често жените има здравословни проблеми от щитовидната жлеза, неречена от хората "жлеза на емоциите”. Разтърсващи чувства от разочарование, загуба на близък, силен страх могат да предизвикат разболяването й.

Хипотиреоидизъм

е намалената продукция на хормони - тироксин, трийодтиронин и калцитонин. Този хормонален недостиг засяга общо метаболитните процеси в организма. Симптомите стават забележими - необяснимо

напълняване, постоянна умора, смутена терморегулация с преобладаващо усещане за студ.

Причините могат да са автоимунни процеси; след операция на щитовидната жлеза по повод на кисти или възли или когато в организма постъпва прекомерно йод. Когато след кръвно изследване на нивото на щитовидните хормони се установи тяхното намаление, ендокринолозите препоръчват лечение с добавяне на хормони.

Хипертиреоидизъм

(Базедова болест) е друго нарушение във функцията на щитовидната жлеза със засилена продукция на щитовидни хормони в резултат на "фалшиви” сигнали към нея. Причините могат да бъдат в резултат от психотравма, възпалителни процеси и възли. Симптомите също се забелязват: 

лесна раздразнителност, отслабване на тегло, изпъкване на очните ябълки, топли и влажни ръце, забързан пулс.

При преглед лекарите опипват увеличени размери на щитовидната жлеза. Повече инфармация за структурата и размерите се получава от ултразвуковото изследване. Резултатите от кръвно тестуване за щитовидните хормони Т3 и Т4 обикновено са завишени. Когато е необходимо се взима материал за биопсия от тъканта на жлезата.

Лечението е сложно е се назначава и контролира от специалист ендокринолог. В някои случаи може да се препоръча и операция. 

Не бива да се забравя, че хормоните са биологични молекули, които в много малки количества оказват мощно въздействие върху физиологията на целия организъм. Затова тази финна регулация изисква веща намеса.