Последно изследване доказа, че щастието е заразно

Ако приятелите ви са щастливи, това се пренася и на вас. Няма спор в това. Но може ли щастието на съседа да зарази и вас? Според ново изследване, отговорът е „Да!”.

Учени от университетите в Сан Диего, Калифорния и Медицинското училище към Хравард, анализирали щастието и социалните мрежи на 4739 души в продължение на 20 години (от 1983-а до 2003-а г.)

След като разбрали какви са връзките между участниците, изследователите потърсили доброволци, които да отговорят на четири въпроса, използвани често при психотестове за установяване нивата на депресия. Те открили определени модели на щастието сред групи от приятели, съпрузи, членове на семейства и съседи.

Не е изненадващо, че щастието на индивида се влияе от хората наоколо. Но това изследване разкрива още, че всички, които са наблизо, също могат да окажат ефект върху нас.

Резултатите показват, че ако имате щастлив приятел, 15% по-голяма е вероятността и вие да се чувствате така. Ако приятел на ваш приятел е щастлив, процентите и вие да сте все още е 6% повече, отколкото в обратния случай. С други думи – дори и хора, които не познавате, оказват влияние върху начина, по който се чувствате.

„От доста време сме наясно, че настроенията в социалните мрежи на хората са най-добрият мерител за щастието при хората, а това изследване показва, че те влияят дори повече, отколкото сме предполагали.” казва професор Даниел Гилбърт, професор по психология в Харвард.

Разстоянието оказва влияние

Физическата близост е силен фактор за това как щастието се разпространява в дадена социална мрежа. Онези наши приятели, които живеят наблизо, повишават шансовете ни да се чувстваме щастливи с 25%. Онези, които живеят по-далеч не оказват почти никакво влияние.

Затова знайте, че приятелите, които „виждаме” в социалните мрежи и с които общуваме най-вече по телефона, нямат толкова голямо влияние върху нагласите и възприятията ни за света, колкото има съседът, който ни поздравява, докато изхвърляме боклука.

Това всъщност означава, че животът ни е много по-локален, отколкото ни се иска да мислим, че е. Модерните технологии ни позволяват да поддържате отношения с много хора, но тези, които имаме всекидневно (дори и да не са ни важни) са именно онези, които се броят.

Изследването обаче не доказва да има връзка между щастието на колегите. Това означава, че социалният контекст може да има значение за прехвърлянето на щастието от една личност на друга.

Учените обаче не обясняват защо съседът ни влияе повече, отколкото сестра ни, която живее на три часа от нас. Затова нека не бързаме да изоставяме нещастните си приятели.

Защо това изследване е важно?

Тези разкрития добавят още един нюанс на важността, която социалните мрежи имат за всеки от нас. Например има много по-голяма вероятност да сте пушач, ако хората близо до вас също са. Това означава, че по-добрата грижа за болните например, може да направи много повече хора щастливи, освен самите тях.

Ако разберем как щастието се разпространява, можем да се научим как да накараме повече хора да се чувстват по-добре.