Учени от Великобритания установиха, че голяма част от хората, живели половин век, се чувстват доволни и щастливи от живота си.

Причините за това? Децата им вече са големи и самостоятелни, намерили са мястото си, нямат големи амбиции за започване на нова кариера, в която тепърва да се доказват и имат повече време за приятелите и близките си.

Изследването е включило близо 1500 души на 50 и повече години, съобщи БГНЕС. 40 на сто от тях са по-доволни в момента, отколкото в който и да било друг етап от живота си.

Много от тях споделили, че са щастливи от постиженията в кариерата си и са горди, че децата им са започнали да градят своите.

Повечето време, прекарано със семейството и активният социален живот са важен фактор за наличието на много повече увереност у изследваните.

Цели 85% от тях са заявили, че тревогите, които са имали на 20 или на 30 години, вече изобщо не им се струват кой знае колко важни.

Над 1/3 вече не се тревожат за фигурата или имиджа си.

Онези от тях, които не били щастливи, имат притеснения главно за финансите или здравето си, 1/3 пък се тревожат за доходите, връзките или общо за децата си.