Миенето на косата има силен психологически ефект, който ни "изчиства" от негативните усещания, установиха американски учени.

За целите на експеримента учените помолили група доброволци да оценят собствения си морал и този на други хора при различни обстоятелства. Те били помолени да помислят за някаква неморална постъпка, която са извършили в миналото, а нивото на чувството им за вина било измерено чрез използването на психологически тест.

Едни от тях били изследвани в чиста и добре подредена стая, а други - в разхвърляна и мръсна. При някои от изследвания участниците имали достъп до мокри кърпи за ръце и възможност да се включат след експеримента в осъществяването на някакво добро дело. Учените установили, че хората в мръсната стая оценили неморалността на другите по-негативно, отколкото когато били в чиста стая. А тези, които използвали мокри кърпи, чувствали по-малка вина за собствените си лоши деяния спрямо тези, които не използвали такива кърпи.

В резултат на това тези, които се измили и следователно чувствали по-малка вина, било по-малко вероятно да участват доброволно в добро дело, тъй като вече не чувствали нужда да успокояват вината си.

Това твърдение е намерило отражение дори и в изкуството - в мюзикъла "Южен Пасифик" героинята Нели Форбуш успява да се почувства по-добре след любовно разочарование, след като изпява "I`m Gonna Wash That Man Right Outta My Hair". Но според психолозите същият принцип важи за всякакви негативни емоции.

"С измиването на ръцете, вземането на душ и дори мисленето за това хората могат да се отърват от чувството, че са направили нещо лошо, от нещастните мисли или съмненията за дадено решение", заяви изследователят Спайк Лий от университета в Мичигън в САЩ, цитиран от БГНЕС. "Измиването премахва остатъчното влияние от по-ранно преживяване. Ако то е било положително, също ще изтече по канала. В действителност измиването на ръцете след спомен за позитивно събитие, ограничава топлия блясък на щастливите спомени и прави хората по-малко удовлетворени", счита Лий.

Е, дали е така или не... винаги се чувстваме по-добре след душ. А вие?