Честит Никулден, именници! Честито на рибарите и на банкерите! Никулден е един от най-големите празници с ясно изразен семеен характер. Най-типичното за обредността е приготвянето на специално ястие - рибник.

Ето още една рецепта за рибното ястие - шаран по полски.

1 средно голям шаран около 2 кг
2 с.л оцет
1 глава кромид лук
1-2 моркова
1 дафинов лист
1 корен от магданоз
1 резен целина
Лимонова кора от 1 лимон
3 зърна черен пипер
3 зърна бахар
2 карамфилчета
1/2 л тъмна бира
50 г сухари
30 г стафиди
30 г бадеми
1/2 ч.ч. червено вино

Шаранът се нарязва на порции и се маринова около 1/2 час в оцет, ситно нарязан лук, сол и черен пипер. Нарязаният на дребно зеленчук и подправките се оставят да врат около 40 минути на слаб огън в 1/2 л подсолена вода и се прецеждат.
Бирата, сухарите, стафидите и нарязаните бадеми се слагат в зеленчуковия бульон и се кипват. Прибавят се парчетата шаран и се оставят да се варят около 15-20 минути на много слаб огън. Накрая се долива червеното вино. Поднася се с варени картофи.

Свързани статии

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.