Членовете на семейството имат сходни гени, както и начин на живот и навици. Всеки може да разпознае чертите, които се предават в семейството, като къдравата коса, трапчинките или атлетичното тяло. Рискът от заболявания, като астмата, диабета, рака или такива на сърдечно-съдовата система също се предават генетично. Именно затова родителите са тези, които трябва да проверят историята на заболяванията в семейството и ако има такава да вземат навременни мерки за своите деца – да им направят изследвания и да следят за подобни прояви на организма им.

Историята на заболяванията на всяко семейството е различна. Основните характеристики, които увеличават подобен риск за вашето здраве и това на децата ви:

- заболявания, които са се появили в по-ранна от очакванат възраст – 10 или 20 години по-рано в сравнение с обичайното.
- еднакви заболявания, които има повече от един близък роднина.
- заболявания, които обикновено не засягат само единия пол, като например рак на гърдата.
- някои комбинации от заболявания в семейството. Например рак на гърдата и на яйчниците или диабет и сърдечна недостатъчност.

Ако във вашето семейство присъстват едно или повече от тези заболявания, това е достатъчна причина, за да направите поне нужните изследвания на вас и на децата.

Допълнително: за да научите повече за това дали децата ви са изложени на подобен риск е добре да разпитате бабите и дядовците, лелите и чичовците.