Често пренебрегваме сигналите, които организмът ни изпраща, мислейки си, че болежките, които изпитваме са резултат от натовареното ежедневие или натрупана умора. Да, в някои случаи е така, но други се проявяват вследствие на здравословни проблеми, които е добре да засичаме навреме, за да си спестим излишни тревоги. 

Затова е от особено значение да обръщаме внимание на тялото си и да следим здравето си, особено, когато то е свързано с щитовидната жлеза. Важен хормонален орган в човешкото тяло, чиято основна функция е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.

Ние - жените, сме десет пъти по-предразположени, отколкото мъжете. Факт, подтикващ ни да се грижим за правилната й функционалност. 

#Хронична депресия и меланхолия 

Чувствате се слаби, настроенията ви са променливи без да сте подложена на по-различно отпреди ежедневие и без друга явна причина. Нивата на щитовидните хормони са обвързани със синтеза на серотонин и съответно доброто ни настроение, така че е напълно логично при понижен тонус на целия организъм и недостиг на тези хормони, серотонитът да е нисък и настроението вяло. 

#Рязко покачване на телесното тегло

Разбира се, че не можем да отдаваме покачването на килограмите единствено и само на фунционалността на щитовидната жлеза. Подобни физически видоизменения зависят от начина на хранене, физическата активност и други външни фактори, пряко свързани с тонизирането на тялото и организма. Да, но когато, с всеки следващ ден, кантарът показва все по-високо тегло без да сте променяли диетата си, това е знак да се замислите. Причината може да бъде друга - щитовидната жлеза. Имайте предвид, че при някои жени може да се прояви обратния ефект - рязко понижаване на телесното тегло. 

#Косопад

Косата ви е суха, оредяла и се чупи лесно? Не, това не е от шампоана или новия балсам, който сте си купили. Когато имаме проблем с щитовидната жлеза, косъмът и скалпът са първите засегнати зони. Други симптоми за хормоналния дисбаланс са сърбеж и раздразнена кожа. 

#Сънливост 

За съжаление, разстроената щитовидна жлеза афектира и съня. Когато тя е засегната можем да минем от едната крайност към друга - въпреки подобаващите седем часа сън изпитвате умора и отпадналост, успивате се, ставате трудно и изпитвате сънливост през деня, много вероятно е тези признаци да се дължат на хипотиреоидизъм.

#Запекът е сред трите основни симптома на хипотиреоидизма. Имайте предвид, че ако през последните няколко дни не сте ходили по голяма нужда, това не е защото сте поела развалена храна.