.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Сбогом на бръчките

Евгений Милов | преди 1 година
бръчки
Снимка: iStock
Иновативният научен метод ще позволи зарастването на рани без белези

Учени от университета на Пенсилвания са открили как да регенерират мастните клетки, които поддържат свежестта на кожата. Публикуваното в списание "Science" откритие не само ще остави в миналото спомена за бръчките, но и ще доведе до разработване на метод за зарастване на рани без белези след нараняване или операция.

Съдържанието на мастните клетки адипоцити намалява с годините и това е главна причина за появата на дълбоките старчески бръчки. Учените обаче са успели да накарат клетките, образуващи белези – миофибробласти – да се превърнат в адипоцити, които са необходими за свежия вид на кожата. Така докато раната заздравява, белезите ще се модифицират в регенриращата се кожа.

"Манипулираме зарастването на раната така, че да доведе до кожна регенрация вместо до образуване на белег. След като се регенерират фоликулите на космите, мастните клетки ще се регенерира в отговор на тях", обяснява Джордж Коцарелис от университета.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?