Независимо че скоро започва учебната година, не ограничавайте детето да играе навън. Нищо не може да замени детската игра. Там децата изразходват излишната енергия. Ако искате да го виждате спокойно и весело, позволявайте да играе с децата навън или спортувайте заедно.

Общите теми и емоции при спортуване укрепват вашето разбирателство, т.е. засилват връзката на доверие родител - дете.

Бъдете толерантни към предпочитанията на детето при избора на вида спорт. Уважавайте избора му, дори ако много скоро би загубило интерес да продължи да тренира. Предложете да опита друг спорт. Все едно е какво тренира, важно е да играе през свободното си време.

По време на тренировките и състезанията се изгражда стабилност на характера - решителност, отговорност и дисциплинираност.

На спортната площадка се създават добри приятелства с деца със сходни интереси. За да не губите контакта със своите деца, интересувайте се и задавайте повече въпроси за успехите и неуспехите им в спортната зала, но не прекалявайте с изискванията.

Бъдете добрият пример за подражание и не се скъпете да давате висока оценка на детските успехи, зад които стои постоянство и упоритост.

Спортът не може да понижи успеха на детето в училище. Това го потвърждават много педагози с богат опит, които са забелязали, че спортуващите ученици по-добре организират времето си и имат по-голяма самодисциплина.

Не подценявайте тренировките, само защото детето ви няма най-високите спортни постижения. Важно е то да придобива двигателна култура и навици да спортува.

Спортът в детска възраст помага за по-лесно справяне с училищния материал, а в по-късни години е начин за справяне със стреса.