В интерес на истината мнозина от нас предпочитат да запазят в тайна конкретен проблем и да не го доверят дори и на личния си лекар. Да, хомеопатията може да бъде добър вариант, но има случаи, когато мнението на специалист е повече от наложително. То може да бъде животоспасяващо. 

#Спрели сте да пиете предписаното от доктора лекарство
Това може да окаже сериозно последствие върху кръвното ви налягане или нивата на холестерола, ако не го споделите на медицинското лице. Затова винаги, когато пиете или прекратявате лекарства, правете го под контрола на лекаря специалист.

#Колко алкохол и цигари консумирате в действителност
Лекарят няма да ви арестува, ако пушите или пиете прекалено много. Но е редно да знае какви количества алкохол приемате, колко цигари на ден пушите – това ще му позволи да придобие по-ясна представа за вашето здравословно състояние, както и за рисковете, които имате, към определено заболяване.

#Преживявате силен стрес или депресия
Вашият лекар може да ви съветва и да ви препоръча специалист, който да поеме вашия случай. Не забравяйте, че депресията е твърде сериозен проблем, за да я пазите в тайна.

#Взимате хранителни добавки или лекарства без лекарско предписание
Ако вземате хранителни добавки за отслабване или лекарства по свое усмотрение, незабавно уведомете лекаря за това. Трябва да сте наясно, че прекомерната консумация на билкови добавките за отслабване могат да бъдат вредни за сърцето или други органи.

#Не спите достатъчно
Проблемите със съня могат да са резултат на много фактори, които е добре да бъдат идентифицирани възможно по-бързо, за да предприемете необходимото и навременно лечение. Възможните причини за безсъние включват стрес, депресия или тревожност, менопауза, обструктивна сънна апнея (потенциално опасно състояние). Съветите тук обикновено включват избягване на физически упражнения вечер преди сън, избягване на алкохол или кофеин, вечеря не по-малко от два часа пред сън и т.н.

#Имате проблеми със стомаха или пикочния мехур
За съжаление много хора изпитват срам и притеснение, когато им се наложи да говорят за проблем, свързан със стомаха или пикучния им мехур. Те дълго време отлагат посещението при лекаря специалист, което допълнително усложнява състоянието им още повече. В случай че има кръв в изпражненията, продължителен запек, тъмен цвят на фекалиите или промени в цвета на урината, незабавно се консултирайте с лекар- подобни състояния могат да са индикация за сериозно заболяване, което да изисква навременното му и бързо диагностициране.

#Чувствате се постоянно уморени
Въпреки че възрастта е най-честата причина за умора, съществуват достатъчно много причини от медицински характер, които да провокират това състояние – например диабет, депресия, анемия, проблеми с щитовидната жлеза, сърдечно-съдови заболявания и т.н. Ако не говорим за това с личния си лекар, той няма как да установи какъв може да е здравословният проблем, отключил подобно състояние.

#Имате проблеми със секса
Вашата сексуалност може да не е тема, която искате да обсъждате с всеки, но с лекаря си е задължително да го правите. Еректилната дисфункция например може да бъде ранен индикатор за състояния като диабет или сърдечно-съдови заболявания. Болезненият секс или кървенето след секс при жените пък може да доведе до дисфункция на детеродните органи до такава степен, че да предизвика проблеми с репродуктивността. Полово предаваните болести също крият сериозен риск за здравето, особено след 40-годишна възраст. Така че, какъвто и да е проблемът от сексуален характер, не пропускайте възможността да запишете час при лекар възможно най-скоро.

#Имате силна фамилна анамнеза към конкретни заболявания
Ако имате фамилна анамнеза към сърдечно-съдови заболявания например, задължително споделете с личния лекар. Той трябва да бъде наясно както с цялостната ви клинична картина, така и с генетичната ви предразположеност към конкретни заболявания (например диабет, инсулт, рак и т.н.). Пълната информация за вас ще му помогне да придобие по-ясна представа за вашето здравословно състояние и, при необходимост, да предприеме оптимално най-адекватните мерки за профилактика или лечението на даден проблем.

Помнете - ключът към всяко разрешаване на здравословен проблем или неразположение е консултацията с личния лекар. Бъдете честни и откровени с него, независимо дали се касае за проблем от личен или здравословен характер.