Опипване на уплътнения в гърдите и поява на обриви с набръчкване на кожата около зърното е основание да се направи консултация с лекар.

Млечните жлези нормално имат зърнеста структура. Повечето неравности в тях са безобидни, подвластни на месечните хормонални промени в женското тяло. Размерът им също се променя под влияние на динамиката на женските хормони. Наличието на значително количество мастни клетки в млечните жлези задържа редица токсични вещества в тях. Много бучки са доброкачествени. Премахват се с лека операция.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Жлезистата тъкан на гърдите лесно се променя от травми, от директно излагане на силно слънце и от редовно носене на сутиен с метални банели.

 Дали уплътненията са признак на рак на гърдата

може да каже само специалист (мамолог, гинеколог или хирург), след изследване с ехограф

Снимка:Thinkstock/Getty Images

и мамограф, а когато е необходимо и след извършване на биопсия. Ако има "находка” в мамограмата, без паника! Това все още не означава, че имате рак.

Как жените да преглеждат гърдите си: 

 

-С дясната ръка се преглежда лявата гърда и обратно.

-Под душа с лек натиск насапунисана длан се прекарва върху цялата гърда. 

-Продължава се върху подмишничната ямка на вдигната ръка.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Проверете има ли обезпокоителни подутини,

неравности и болезнени участъци. Най-достоверни са промените в гърдите на 14-я ден от началото на мензиса, т.е. седмица след приключване на цикъла. Особено внимание обърнете на горния външен квадрант на гърдата към подмишницата. 

Самопреглеждането на гърдите може да се направи в легнало положение от периферията към центъра с плъзгане на събраните пръсти на дланта в кръг.

 

Обезпокоителни са плътни бучки с неравна форма,

 

болки в гърдите, набръчкване на кожата около зърното (портокалова кора) с изместване на зърното, както и отделяне на секрет, необичайно до този момент.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Поддържането на нормална физиология и добра форма на гърдите включва разтриването им с по-груба хавлия или четка от естествен косъм в края на хигиенния душ, както и обливането им с хладка вода.

Стресът се отразява на женските полови хормони и влияе върху физиологията на гърдите. Ползотворен ефект имат медитацията, упражненията за раменния пояс и особено плуването. 

Още по темата може да прочете в следните постове: 

Необходими са 4 часа упражнения през седмицата, за да се понижава нивото на хормоните и риска от рак.

Генетиците знаят за гените на рака на гърдата, познати като BRCA1 и BRCA2.

Проблеми с гърдите се появяват по-често при жени, които са имали аборти, не са раждали и не са кърмили.

Ако има "находка” в мамограмата, без паника! Това все още не означава, че имате рак.