.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ротавирусната инфекция не е безобидна

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110284855.jpg
Диария и многократно повръщане с дехидратация и тежки усложнения

Ротавирусите са най-честите причинители на вирусните диарии. Както за повечето вируси, които се предават от болен човек на здрав, те попадат в организма по контактен път чрез мръсните ръце. Те се съдържат в изпражненията и на медицински език предаването им става по фекално-орален път. Затова неспазването на елементарни хигиенни навици за измиване на ръцете след посещение в тоалетната и след смяна на пелените на бебето, например, са условия за предаване и заразяване с ротавируси.

От ротавирусни диарии се разболяват хора във всички възрасти, но най-податливи са малките деца до 3 години. Състоянието протича драматично, придружено с висока температура и болки в коремчето около пъпа. Диаричните изхождания, съпроводени с многократно повръщане, водят до бързо обезводняване и  децата могат да стигнат до прием за лечение в болнични заведения. Антибиотиците не помагат срещу ротавирусната инфекция. Ефективно лечение може да се извърши единствено под лекарски наблюдение с допълнително хидратиране чрез вливане на венозни системи. Мъчителното повръщане се овладява с медикаментозно лечение.

Предпазването от заразяване с ротавирусна диария включва:

- Висока лична хигиена на членовете на семейството, в което се отглеждат малки деца.

- Изграждане на навици за миене на ръцете на децата преди всяко хранене и след ходене в тоалетната.

- Старателно измиване на плодовете и зелнчуците, които се консумират в суров вид.

У нас вече се прилага ротавирусна ваксина през устата, която е препоръчителна, за да се избегне риска от драматично и болезнено протичащата ротавирусна инфекция.

 

Как ви действа есента?