.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ротавирусната диария - предотвратима чрез ваксина

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110284851.jpg
Има създадени ваксини срещу ротавируси, които се дават през устата

Ротавирусите са най-честият причинител на детските диарии. У нас всяко второ дете под 1 година, прието в болница с остър гастроентерит е от ротавируси. Заразяването става, ако децата не се отглеждат в хигиенични условия. Тъй като ротавирусите се предават по контактен път, затова степента на риска от заразяване е по-висок в детски колективи.

Преболедувалото бебе може да отделя ротавируси още 2 месеца след края на заболяването, т.е. дори вече здраво, по фекално-орален път то все още може да бъде източник на зараза.

Единственият сигурен начин да се предпази малкото дете от ротавирусна тежка диария е ваксинирането. Има създадени ваксини, които не са инжекционни. Удобната за прием през устата ваксина, осигурява ефективен имунитет срещу тежките форми и усложнения на вирусните гастроентерити. Тя е с приятен сладък вкус.

 

 

Европейското дружество по детски инфекциозни заболявания и Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене през 2008 г. публикуват становище за контрол върху ротавирусните гастроентерите на територията на стария континент с препоръка ротавирусната ваксина да бъде включена в имунизационната програма на всяка страна в Европа.

От 1.01.2010 г. Министерството на здравеопазването в България включи имунизацията срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

Ако майките си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция, най-добре е да се консултират със своя педиатър и да обсъдят кога и какво да предприемат.

Къде ще ходите на море тази година?