Американско проучване установи, че когато децата са сред най-възрастните в училищната група, имат предимство пред останалите. Учените са анализирали развитието на над 1,2 млн. ученици от държавни училища в щата Флорида, като участниците между 6 и 15-годишна възраст са били родени в различни месеци от годината.

Специалистите установяват, че родените през месец септември, които са едни от най-големите сред съучениците си, имат по-висок среден успех от родените през август, които респективно са и най-малките в училищната група. Изследователите отбелязват, че високите оценки биха могли да продължат да се развиват и с течение на времето да увеличат шансовете на "септемврийците" да влязат в добър колеж.

Изследването "Начална училищна възраст и когнитивно развитие" разглежда и други социално-икономически фактори. Част от тях са образованието на майката, етническата принадлежност на семейството и финансовите възможности. Авторите му също така анализират и данните от центрове за задържане на младежи от голям училищен квартал във Флорида. Така установяват, че вероятността детето да бъде лишено от свобода за престъпления при непълнолетни отново, е по-малка за родените през месец септември.

По-възрастни, по-мъдри и по-малко вероятно да станат престъпници – това показва американското проучване, публикувано в Националното бюро за икономически изследвания. От късметлиите ли сте?