Загубите при човек, който е получил инсулт са най-различни, в зависимост от това коя област от мозъка е засегната. Когато нарушеното снабдяване с кръв и с кислород е в центъра за говор, ще последват смущения в речта дори до загуба на говора. Ако инсултът ангажира двигателен център, ще се отрази на движението в ръката и в крака, най-често едностранно.

Някои от пораженията са непоправими, но за много от смутените функции възстановяването е възможно,

благодарение на редовна и продължителна рехабилитация. При загуба на фините движения в ръцете се започва с пасивно раздвижване, което се ръководи от рехабилитатор. Постепенно човек започва да се учи да хваща и пуска. Боравенето с приборите за хранене също се възстановява бавно.

С много търпение и поощрение трябва да бъде окуражаван човек по време на рехабилитацията,

когато вече държи стабилно лъжицата и нацелва устата си. Резултатите са изключително радващи, когато за този мъчителен период остава само спомен.

При затруднения в ходенето не по-малко са физиотерапевтичните процедури, лечебните масажи и упражнения.  Въз основа на своя опит неврологът проф. д-р Параскева Стаменова набляга, че

тази рехабилитация отнема около 6 месеца.

Препоръчителни са и калните бани и водолечението с минерални води. Чрез водните процедури човек по-лесно и по-безболезнено възстановява двигателната си активност.

Загубата на говора е сериозно поражение след прекаран инсулт, но съществуват логопеди, които са специализирани за корекция на говорните нарушения, именно след инсулт, по специални програми за работа с възрастни хора.

Изключително важно е толерантното отношение на близките към хората след инсулт, защото те истински се дразнят заради своята несръчност и ограниченост в движенията или говора.