Има неща в живота на човек, които са с по-силно действие от антибиотици и дори от инжекции адреналин. Именно те поддържат и духа, и тонуса на хората високи.

Времето, споделено с хората, които обичаш
Приятните емоции пораждат прилив на ендорфини – хормоните на щастието. Не случайно оптимистите казва, че всеки бял косъм, появил се в косата, е в резултат на едно чудесно преживяване.

Наслада за сетивата
Приятната музика, вкусната храна, интересните книги, хубавите напитки – ето това са нещата, без които нито една рецепта за дълголетие не може да мине. В противен случай не би била ефективна.

Предизвикателства и опити
Полезното и приятното за човек може да се крие в непозната храна или дестинация. Затова не се страхувайте да експериментирате. Пътувайте, опитвайте местни специалитети, включвайте се в традиционни обичаи. Това, че сте родени в България не означава, че не носите в себе си духа на Казахстан, например.

Наслаждавайте се
Изживявайте всеки един важен момент от живота си пълноценно. Успешно работеща тактика е няколко пъти да си повторите "изживявам, изживявам, изживявам". Самата фраза действа като спирачка, ако за пореден път се опитвате трескаво да преминете през нещо случващото се и да продължите с имейлите, пазаруването и други мимолетни неща.

Но все пак не забравяйте, че само скучните хора живеят дълго. Ако и вие сте на принципа „предпочитам да бия капата у земята, вместо да си бъркам в носа”, значи не сте от тях. Това може и да не означава дълъг-дълъг живот, но със сигурност ще живот, пълен с емоции.