Бършете редовно прах, постоянно сновете нагоре-надолу с прахосмукачката, лъскате пода по няколко пъти на ден, но продължавате да кихате. Звучи ли ви познато? Много хора са алергични към определени вещи в дома си, без дори да подозират.

Ето кои са най-големите развъдници на бактерии в жилището ви и как да установите кои места трябва да почиствате по-често и от кои вещи да се отървете, за да си отиде заедно с тях и алергията ви:

Саксиите с цветя в спалнята ви

В около 70% от саксиите виреят бактерии, които могат да предизвикат различни видове алергии. Ако вдишате от така замърсения въздух по цяла нощ, то всяка сутрин ще се будите със запушен нос, суха кашлица или раздразнено гърло. За да избегнете всичко това, преместете колкото е възможно повече от стайните растения от спалнята в другите помещения и на тяхно място поставете повече кали. Те намаляват броя на бактериите най-малко с 60 на сто.

Пералната машина

Пералните машини са рай за бактериите, твърдят изследователи от Университета в Аризона. Това се дължи на начина на отичане на мръсната вода и влажните процепи и уплътнители. Оттам плесенните спори се просмукват в дрехите и попадат в организма ви всеки път, когато влизате в пералното помещение. За да убиете всички бактерии, сипете малко белина в празната пералня и я пуснете да работи на пълен цикъл на възможно най-висока температура. Оставяйте вратичката на пералнята отворена, за да може тя да изсъхне възможно най-бързо и така да се ограничи развъждането на влаголюбивите бактерии.

Ароматните свещи

Без съмнение запалените ароматни свещи създават неповторима атмосфера, но, оказва се, те отделят и химикали, които могат сериозно да замърсят помещението. Освен това маслата, които придават уникалния мирис на восъка, могат да раздразнят носната кухина и да предизвикат хрема и сълзливост, дори да не сте алергични към тях. Затова избягвайте да създавате уютна или романтична обстановка с помощта на ароматни свещи. Вместо това поставете на няколко места в дома си крушки с приглушена светлина и купички със сушени розови листа или ароматни подправки.

Гардеробът

Захвърлените в гардероба връхни дрехи, които не перете с месеци, са идеална среда за развитието на алергени. Доста по-опасни в това отношение са вълнените облекла. Учени от Университета в Сидни доказали, че хората, които предпочитат вълната пред памука, доста по-често прихващат алергии.

За да избегнете това, през топлите месеци от годината съхранявайте вълнените си дрехи в пластмасови кутии, а през зимата ги перете поне по няколко пъти.