.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Разтриване на стъпалата при хипертония

| преди 6 години
355948.jpg
Разтриване на точката Юнцюен Снимка: sxc.hu
Също самомасаж на главата и врата
Разбира се, доказана хипертония се лекува медикаментозно, но самомасажът, в допълнение към лекарствата, действа благотворно, като разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Според традиционната китайска медицина, ако нещо не е наред в горната част на тялото, най-напред се лекува долната част на тялото.

Например, смъкването на високото кръвно налягане се постига чрез разтриване на точките Юнцюен върху стъпалата. Разтъркването на стъпалата в центъра на хоризонталния свод забавя кръвотока и облекчава напрежението в главата, като по този начин премахва главоболието и намалява виенето на свят.

Китайската медицина препоръчва и масажиране на главата и врата – особено натискането на вдлъбнатините в ушната мида, смъкващи кръвното налягане и на шийната артерия зад ушите – спомага за насочване на кръвотока от главата надолу. Освен това, се освежава мозъкът, а и зрението се подобрява.

Спомагащият за смъкване на кръвното налягане самомасаж е много прост и лесен за изпълнение:

1. Разтриване на стъпалата - сутрин преди ставане и вечер преди лягане, седнете удобно в леглото и по 100 пъти разтъркайте с палци точките Юнцюен, което отнема около 2 мин.

2. Масажиране на главата - натискайте и масажирайте с двете си длани главата от челото назад към тилната област. После обърнете дланите и с външната страна на кутретата натискайте и масажирайте главата си от областта над ушите надолу до края на окосмената част.

3. Масажиране на врата - с опакото на дланите натискайте шийните артерии отляво и отдясно в посока надолу към предната част на гърдите. Повторете 10 - 12 пъти.

Тези самомасажи може да правите за стабилизиране на кръвното налягане при всеки удобен случай.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
С какво спите?