Здравейте, можете да напишете и статия за разширените вени, тъй като много хора страдат от тази болест. Поздрави!! ivka_1_6

Разширените вени, когато са в начален стадий,

например след бременност или в резултат от работа на крак, могат да се предотвратят с ходене пеш всекидневно по 5 - 6 км. Добър ефект има от каране на колело, плуване и упражнения, например повдигане на пръсти и на пети, както и поза „свещ” (тилна стойка). Целта е да се подпомогне движението на кръвта във вените, които нямат собствен тонус и зависят от съкращението на мускулите. При ходене и физически упражнения кръвта във вените по-лесно се придвижва, без да се застоява.

Нормално кръвта в големите вени на краката, за да се придвижва в посока нагоре (срещу земното притегляне), се задържа от венозни клапи. За да облекчите „натежалите” си крака, можете да си направите и „изцеждащ” масаж по хода на вените отдолу нагоре по крака - с леки движения неколкократно. Особено след като продължително сте стояли на крак или сте седели пред компютъра. Затова и по време на дълги полети в самолет се препоръчва сгъване и разгъване на пръстите на краката и целите стъпала, клякане и разходка по алеята. В лечението на разширените вени намират място и хомеопатичните средства, предписани от лекар- хомеопат.

Когато участъци от вена се деформират

или започнат да се възпаляват, тогава се налага лечение в болница с обездвижване и медикаменти. Прогресирането на заболяването може да доведе и до засягане на дълбоките вени (те не са видими, но болят). Тяхното състояние и функция се определя с доплерово изследване. Тогава флеболозите и съдовите хирурзи решават дали е необходимо да се направи операция на вените. Методите са няколко. За тях можете да се информирате от видеоматериалите в рубриката „Бъдете здрави”.