Преди две години интервюирах в София съдовия хирург д-р Яир Галили, завеждащ отделение по венозни заболявания в медицинския институт "Машон МОР" в Тел Авив . Темата беше за нов метод за лечение на разширени вени чрез склерозиране на вените под ултразвуков контрол. От днешното интервю разбрах, че по този начин с висока успеваемост се лекуват и много по-тежки усложнения  на болните вените, когато те са не само болезнени и нарушават походката, но създават условия за възпаление на кожата и предизвикват дълбоки язви, които могат да доведат до инвалидност.

От множеството снимки, които ми предостави д-р Галили (някои от тях прилагам към този текст) на излекувани свои пациенти, се убедих в ефективността на метода. Иван Колев, негов пациент дошъл на контролен преглед, сподели, че при него се е наложило на два пъти да бъде проведено инжектиране от веществото, което да склерозира болната вена, но сега с приповдигнато настроение заяви, че се чувства много добре. Съпругата му добави, че неговите разширените вени са били като ”торба”, преди лечението и все ходел с болки. Сега вече няма болки, няма тежест, и кожата на крака му е спокойна и здрава.

Повече от 10 годишен е опитът на д-р Галили със склерозиране на вените под ултразвуков контрол. Като съдов хирург и завеждащ отделение по венозни заболявания, д-р Галили познава резултатите и от опертивното лечение и от прилагането на лазерно лечение или термовълни, но за него инжекционният метод за склерозиране на вената под ултразвуков контрол е най-ефективен.

Манипулацията се провежда без да се налага упойка. Под постоянен контрол чрез ултразвук в началото на увредената вена се инжектира веществото, което се разпространява и в двете посоки, като предизвиква слепване в отслабналата, изтъняла и отпусната вена, която е загубила своята функция и не връща нормално кръвта в посока към сърцето. Конкретният резултат е, че по този начин се преустановява стазата (задръжката на тегност) в подбедриците, и всичките тежки последствия от това.