Жителите на земята са милиарди еднакви човешки същества и в същото време, всеки един от нас е неповторим със своите мисли, умения, емоционалност и постъпки, които ни определят като личности.

Класификацията на човешката темпераментност е въведена от Хипократ, и по-късно усъвършенствана от Гален. Днес тя също се възприема и от академичната медицина. Четирите категории темперамент, описани от невролога проф. д-р Димитър Чавдаров, са следните:

Меланхолик – Сериозни и задълбочени личности, в които преобладава песимизмът. Те са почти непрекъснато тревожни и в голяма степен подозрителни.

Холерик – Представлява стремителна, постоянно възбудена, много активна личност. Тя се характеризира с егоцентризъм и демонстрира типично позьорство.

Сангвиник – Весела и общителна личност. Пред обществото се представя като безгрижен и удовлетворен човек, с траен оптимизъм.

Флегматик – Спокойна и хладнокръвна личност. Спазва твърди принципи в поведението с трайна упоритост, но в благоразумни граници.

Толкова чисти характеристики почти не може да се срещнат, защото във всеки индивид има и от четирите характерови форми. В някои случаи тази характеристика е от полза за лекарите при поставяне на диагноза, защото страданията на различните органи и системи имат връзка с вида темперамент. Напр. главоболието на човек - тип флегматик, ще бъде поради падане на кръвното налягане, докато на холерика без съмнение ще бъде в резултат на хипертония. Темпераментът се отразява и върху бързината на възстановяване след боледуване. В зависимост от това едни хора  предпочитат активни спортове, а други - релаксиращи процедури.

Понякога тези различия са повод и за конфликти. Разнумното поведение предполага да осъзнаем различията и да проявим така необходимите толерантност и взаимно уважение във всякакъв род взаимоотношения.