.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Рак на тестиса

| преди 8 години
Рак на тестиса
При уголемен тестис за кратко време без болка и без зачервяване потърсете уролог

Ракът на тестиса засяга младите мъже между 20 и 40 години - възраст, в която никой не мисли за сериозни болести. Обикновено той се образува само в единия тестис. Именно тази локализация позволява, когато е установен рано, въпреки лъчелечението, химиотерапията или операцията, да остане един здрав тестис, без да се накърнява мъжкото самочувствие.

Уролозите препоръчват мъжете  да се наблюдават и самопреглеждат

След баня, когато кожата на скротума (торбичката) е отпусната, между палеца и показалеца се опипват тестисите за големина, наличие на неравности, по-рядко и за болезненост.  Ако установите подобни промени, задължително посетете уролог или андролог.

"При всеки уголемен тестис за кратко време, без болка и без зачервяване, трябва да се мисли за тумор",

обяснява урологът доц. д-р Марин Минков. Диагнозата може да бъде поставена лесно и бързо, което ще ви избави от излишните притеснения. Сега у нас се прилага и анализ на

кръвна проба с тестикуларни туморни маркери за доказване на рак на тестиса.

Особено внимание трябва да си обръщат мъжете, които в детството са имали неслязъл тестис в торбичката. Детският уролог доц. Минков съветва, ако след първата годинка при момчетата не е слязъл единият тестис в торбичката, да се направи орхидопексия – една сравнително много лека операция. Чрез нея обаче се предотвратява възможността, задържаният тестис да се превърне в рак.

Интервю с доц. Минков вижте във "Видео по темата”

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?