За мъжете под 50-годишна възраст, които пушат, съществува по-голям риск да получат инсулт, който нараства правопропороционално спрямо броя на изпушените цигари.

Резултатите от ново изследване на американски учени от Университета на Мериленд в Балтимор сочат, че рискът от инсулт за пушачите е с 88% по-висок, отколкото за хората, които никога не са пушили.

Рискът от инсулт е свързан с нарушеното кръвообращение в мозъка, като вероятността от мозъчен удар нараства пропороционално на броя изпушени цигари. 

Изследването обхванало 615 мъже между 15 и 49-годишна възраст, които са претърпели инсулт през последните три години, както и контролна група от 530 здрави мъже в същата възрастова група.

Снимка: iStock

Мъжете, които пушат по-малко от 11 цигари дневно, имат 46% по-голяма вероятност да получат инсулт, отколкото тези, които никога не са пушили.

Закоравелите пушачи, които пушат поне две кутии цигари на ден, имат най-сериозен риск от инсулт, като е почти 5 пъти по-вероятно да получат мозъчен удар, отколкото тези, които никога не са пушили.

Изводът от изследването е само един - колкото повече мъжете под 50-годишна възраст пушат, толкова повече нараства опасността от инсулт.

Инсултът (или мозъчен удар) е остро нарушение в кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават поражения на мозъчните функции с различна степен. Рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно след 55-годишна възраст.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списанието на Американската сърдечна асоциация "Stroke"