Пушенето на цигари увеличава с 60% риска от загуба на слуха в сравнение с хората, които никога не са пушили. Резултатите са от 8-годишно японско изследване. Според данни на Световната здравна организация над 5% от населението на света страда от загуба на слуха. 

Докато отказването от цигарите може да намали увеличения риск от загуба на слуха, изследователите заявяват, че тютюнопушенето има ясен ефект върху риска от загуба на слуха при изследване на настоящи, бивши пушачи и хора, които никога не са пушили.

"Доколкото ни е известно, нашето изследване е най-голямото досега, което установява връзката между тютюнопушенето и загубата на слуха", коментират от Националния център за глобално здраве и медицина.

"Прекратяването на тютюнопушенето практически премахва риска от загуба на слуха, дори при пушачи с кратък период на спирането", допълват японските учени.

Снимка: iStock

Проучването е обхванало над 50 000 души на възраст между 20 и 64 години без загуба на слуха за период от 8 години.

Изследователите установяват 60% увеличение на риска за настоящите пушачи да загубят високочестотния слух и 20% повишен риск от загуба на нискочестотния слух.

За бившите пушачи рискът намалява с течение на времето, като имат 20% по-висок риск от загуба на високочестотния слух, но без повишен риск от загуба на нискочестотния.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в специализираното списание "Nicotine & Tobacco Research".