.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените са по-великодушни от мъжете, доказано е

Евгений Милов | преди 15 седмици
жена
Снимка: iStock
Мозъците на двата пола получават коренно различно възнаграждение при взимането на решения

Има ли човек, който да не знаете, че жените са великодушни същества, които са способни да направят всичко за своите приятели, семейството или дори напълно непознати хора на улицата? А мъжете просто не са такива.

Ново изследване на швейцарски учени от Университета в Цюрих, ръководено то Александър Сутчек, хвърля светлина върху причините за това - мозъците на мъжете възнаграждават егоистичното поведение, докато мозъците на жените възнаграждават щедростта към останалите.

В серия поведенчески тестове, които често включвали взимането на решения за споделяне на пари, невролозите са изследвали кои области на мозъка се активират, когато се вземат "просоциални" за разлика от егоистични решения.

Проучването сред група от 56 мъже и жени е установило, че стратиумът (центърът за възнаграждение в мозъка, който отделя допамин при "правилно" поведение) реагира много по-силно при жените, когато те взимат "просоциални" решения. За разлика от мъжете, където егоистичното поведение провокира стратиума да отговоря с много повече допамин, отколкото при жените. 

Казано с най-прости думи, жените получават възнаграждение за добротата си, а мъжете получават възнаграждение за това, че се държат егоистично. Точно както в реалния живот, нали така?

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?