Въпреки репутацията си на безполезна, пречеща и сковаваща, тревожността има своите положителни последствия за задействането на защитни поведенчески механизми, мотивационни ползи и избягване на нежелани събития.

Тревожността е свързана с възстановяване от травматични и депресивни събития, като помага на тревожните хора да се справят по-добре със задачите в ежедневието (в работа или училище), и дори е способна да предпази човешкото здраве от психични заболявания.

Има три важни причини, поради които не бива да се тревожим за тревожността:

1. Тревожността е индикатор, че ситуацията е сериозна и изисква вземането на мерки. 

2. Безпокойството активира защитните механизми на поведение – така жените, тревожещи се за рак на гърдата, е по-вероятно да отидат на профилактичен преглед, в сравнение с останалите. Прекалено високото ниво на тревожност обаче може да бъде парализиращо и да рефлектира негативно върху мотивацията и здравето ни, за разлика от умерената тревожност.

3. Тревожността може да бъде мотиватор за хората да предприемат действат и да открият начин да намалят причината за стреса в живота си.

Пълните резултати от изследването д-р Кейти Суини, професор по психология от "University of California" в Ривърсайд, са публикувани в научното списание "Social and Personality Psychology Compass".