.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Замърсяването на въздуха може да причини биполярно разстройство, шизофрения и депресия

Евгений Милов | преди 3 седмици
мръсен въздух
Снимка: iStock
Замърсяването е свързано с повишен риск от психиатрични разстройства

За вредите от мръсния въздух сме писали много, но сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства.

Саждите от замърсения въздух достигат плацентата и плода в утробатаВредните частици могат да си проправят път от белите дробове до плацентата на майката и да достигнат директно плода в утробата

Високите нива на замърсяване на въздуха могат значително да повишат риска от влошаване на психичното здраве. Проучването анализира данни от САЩ и Дания, за да разкрие възможната връзка между замърсяването на околната среда и психиатричните разстройства.

Новото изследване установява, че процентите както на биполярно разстройство, така и на депресия са по-високи сред хората, живеещи в райони с лошо качество на въздуха.

мръсен въздух
Снимка: iStock

Изследователите също така заключават, че за датчаните, които са живели в замърсени райони през първото десетилетие от живота си, съществува над два пъти по-голяма вероятност да развият личностни разстройства и шизофрения. Същото се наблюдава и сред американците в изследването. 

92% от българите са убедени, че проблемът с качеството на въздуха се задълбочава80% от участниците в националното изследване на LG Electronics България смятат, че градовете не взимат правилните мерки за справяне със ситуацията

Съществуват редица потенциални причини за развитие на психични разстройства и заболявания, като в настоящото проучване специалистите разглеждат по-отблизо как специфичен фактор на околната среда - замърсяването на въздуха - влияе върху мозъка и вероятността от психиатрични разстройства.

"Изведохме хипотезата, че замърсителите на въздуха могат да засегнат мозъка на човек чрез невровъзпалителни пътища, за които също е доказано, че причиняват признаци на депресия при проучвания с животни", коментира ръководителят на изследването Андрей Ржецки от университета в Чикаго в Илинойс.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "PLOS Biology".

Д-р Александър Симидчиев: Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист "Замърсяването на въздуха е най-същественият фактор, който влияе върху общественото здраве", казва пулмологът и председател на сдружение "Въздух за здраве" в интервю за LadyZone
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?