Мечтаете ли? Имате ли желания? Успявате ли да постигнете поставените от вас цели? Ако отговорът е да, тогава вие вземате правилните решения и предприемате правилните действия. Но ако отговорът е не, вие най-вероятно търсите хиляди оправдания, извинения или обяснения, с които да си обясните защо все още онова, към което толкова много сте се стремите и копнеете с цялата си душа, все още е далеч от вас.

Ако сте от втората група, вероятно отделяте повече време за мислене, планиране и мечти, без да предприемате каквито и да било действия за тяхното осъществяване. Вместо да губите време в четенето на десет книги за медитация например, по-добрият и печеливш вариант е просто да отделите 10 минути за медитация и йога. Същото се отнася за всички останали сфери от живота: здраве, богатство, взаимоотношения и т.н. Повечето от нас непрекъснато се оплакват от своите проблеми, разочарования и неосъществени мечти, но истината е, че не полагаме необходимите усилия, упорство и постоянство за тяхното реализиране. 

Става дума за т.нар. синдром „Много мисли, никакви действия”. По-долу ще надникнем в същността на този проблем и ще си отговорим на въпроса защо толкова хора страдат от този синдром:  

# Изследване на мислите

През 2005 г. Национална научна фондация (NSF) потвърди, че на средно ниво човешкият мозък обработва 50 000 мисли за 24 часа. Това се равнява на две мисли в две секунди. Изследването също така посочва, че 80% от нашите мисли са отрицателни, а 95% са повтарящи се в природата. Ето защо повечето хора ежедневно губят властта си над действията, обсебени почни изцяло от мислите си. Това е и причината те все още да се чувстват неудовлетворени и да се оплакват от несбъднати мечти и цели. Ето защо вместо да отделяте прекалено много внимание на мислите си, предприемете необходимите действия на момента. Съгласете се, че именно това е начинът за постигането на поставените ни цели.

# Вселентата награждава действията, а не мислите

Защо? Във Вселената всичко е действие, всичко постоянно се движи. Ние вярваме, че сме това, което мислим, свързвайки идентичността с мислите си. Истината обаче е друга. Идентичността на всеки един от нас се изгражда на базата на нашите действия. Може би в тази връзка именно тук е добре да си припомним една прекрасна мисъл на Махатма Ганди: „Действията говорят повече от думите.” Ако се питате защо, то е, защото именно те раждат резултатите.

# Тогава защо отново и отново попадаме в капана на мислите си?

Две са причините за това. Първо, мисловната зона е най-голямата зона на комфорт. Зоната на действие е зоната на най-голямото предизвикателство. Действията ни принуждават да се изправяме пред риска или да успеем, или да се провалим. Не малка част от нас, обсебени от страха от провал, отлагат действията си във времето.

Втората причина е, че забравяме въпроса: „ЗАЩО”. Защо правим това, което правим? Въпрос, с отговора на който ние категорично трябва да сме наясно. И да не забравяме, че с течение на времето нашият ентусиазъм може да се изчерпи, а в сърцето ни да се промъкнат все повече съмнения. В резултат започваме да губим вяра в себе си и собствените си способности. В такъв случай единствено вътрешната ни нагласа, здрава психика и вяра могат да ни помогнат. Всяко предизвикателство носи промяна и с всяка промяна ние израстваме все повече. Без промяна, няма растеж.

# Какво е най-доброто решение?

За да се избавите от синдрома „Много мисли, никакви действия”, следвайте тези 7 стъпки:

  1. Знайте защо го правите;
  2. Обградете се с хора и книги, които да ви вдъхват стимул и кураж;
  3. Поставяйте си постижими цели според възможностите и условията, в които се намирате;
  4. Не забравяйте, че постоянството е от значение – то води до количествено натрупване, а то от своя страна – до качествено изменение;
  5. Изключете интернет и телефона си, за да не се разсейвате, когато ви се наложи да се концентрирате върху задачите си.