.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Самотата съкращава живота повече от пушенето

Евгений Милов | преди 23 седмици
йога
Снимка: iStock
Повече приятели за дълголетие!

Социалната изолация носи по-голям риск за здравето на младите хора от тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физически упражнения.

Резултатите са ново проучване на учени от Департамента по психология към Университета на Куинсленд, ръководено от проф. Алкес Хаслам.

Изследването анализирало виждането над 500 души от Великобритания и САЩ за важността на социалните и поведенчески рискови фактори за продължителността на живота.

Изследването установява нуждата от социални контакти за общото здравословно състояния на хората, като вредата от продължителната самота и социалната изолация за продължителността на живота може да се окаже по-пагубна дори от тютюнопушенето и затлъстяването.

Продължителната самота може да увеличи риска от преждевременна смърт с цели 30%. Така един от най-добрите начини да имате дълголетен живот се оказват срещите с други хора, посещаването на групови занимания за спорт, изкуство и прочее.

Да имате приятели е не само най-хубавият подарък, който можете да си направите, но другарите в живота предпазват от самотата и липсата на социални контакти. 

Проблемът според специалистите е, че повечето хора изобщо не осъзнават значимостта на социалния фактор за продължителността на живота - едва 15% от участниците в изследването отдавали значение на това.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Psychological Science".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?