.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Притча за истинската бедност и богатство

Евгений Милов | преди 1 година
Щастие
Снимка: iStock
Отворете живота си за другите

"Няма път към щастието. Щастието е самият път" - по същия начин можем да перифразираме казаното от Буда за богатството - няма богатство, което да ни направи истински богати, истинското съкровище е в нас. За да открием щастието и богатството в живота, първо трябва да погледнем в себе си. Предлагаме ви откъс от книга "Сидхарта и пътят към нирвана" на София Петрова, за да проникнете в мъдростта на създателя на будизма.

За бедността

Живял един много беден човек, който нямал нито къща, нито работа, нито семейство. Много страдал от съдбата си и един ден решил да отиде при Гаутама Сидхарта и да го попита защо му е отредена тази участ. Явил се пред мъдреца и започнал с в въпросите си:

- Къде греша, учителю, че все във всичко се провалям и защо винаги съм беден?

- На мен ми изглежда просто. - отвърнал Буда, след което видял измъченото му и тъжно лице. Беден си, защото не си се научил да даваш.

- Но какво да давам? Какво имам, че да го давам? - учудил се гостът. - Самият аз нерядко си лягам гладен, а единствените дрехи, които притежавам, са пред очите ти, защото ги нося върху гърба си.

- Явно погрешно мислиш за богатството като за вещ. Действително с вещи ти не разполагаш. Вгледай се в себе си и виж пак - ти притежаваш лице, което може да се усмихва, а когато се усмихваш, и другите ще ти се усмихват. Имаш и очи, за да гледаш светлината и хората до теб - така можеш да им дариш надежда и доверие. Имаш сърце, способно на любов - тогава защо не я отдаваш? Притежаваш здраве и сила, за да подаряваш помощта си на околните, имаш време, което можеш да им посветиш, имаш ръце, които можеш да подадеш на онези, които се нуждаят от приятелска длан.

Но ти не правиш нищо от това, тогава защо се изненадваш, че се проваляш? Започни с тези стъпки и ще видиш, че провалите ще спрат, а бедността не след дълго ще те напусне.

Сидхарта и пътят към нирвана
Снимка: Милениум

Книгата е част от поредицата "Философия за всеки" на издателство "Милениум".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви са целите ви за 2019 година?