Здравейте, г-н Психолог!
Искам само да ви попитам според вас как трябва да се държи едно момиче към едно момче?
Дали трябва постоянно да показва на човека до себе си, че много го обича, или да чака той да го прави?
Аз си имам приятел, с който сме заедно от 2 години и много често се замислям дали е правилно да му показвам много често любовта си? Например да му пиша по 1 съобщение на ден...да му казвам, че го обичам.... Аз, като жена, много бих се радвала, но за мъжете не знам точно как са нещата. Понякога си мисля, че така ще го отблъсна и той ще спре да ми обръща внимание и просто спирам.
Ако може да ми дадете съвет. Благодаря предварително :) Пише ви, Г.

Привет,

Едно от най-важните неща във взаимоотношенията между хората, е че всеки човек е уникален и няма рецепти за това как някой „трябва” да се постави спрямо някого, за да бъде връзката им удовлетворителна. Питате дали трябва да засвидетелствате чувствата си, или да изчаквате той да поеме тази инициатива? Това ми напомня една сценка от приказката за Алиса в огледалния свят. Когато Алиса се опитва да каже нещо, Черната Царица я прекъсва: „Говори само, когато те заговорят!”, а малката героиня и отвръща: „Но и ако вие говорите само, когато ви заговорят, а другите чакат да почнете, всички ще трябва все да мълчат.”

Вместо да гадаете, как ли би реагирал той на честото демонстриране на любовта ви, може откровено да му споделите, че се чувствате вдъхновена от това, да показвате колко обичате приятеля си. Попитайте го дали и за него това е удовлетворително или предпочита малко повече лично пространство. Кажете му, че вие самата бихте била щастлива ако и той изявява чувствата си по подобен начин. Това ще ви даде отправни точки, по които да намерите точно вашата формула и ще ви избави от тягостни дилеми като: "по колко съобщения на ден е редно да му пращам..."

Димитър Цветков е завършил е психология в СУ "Св. Климент Охридски". Има личен опит в различни психодинамични направления и оказване на психологическа подкрепа в кризисни ситуации. В момента е психолог в "Кризисен център за деца, пострадали от насилие" към Столичната община.

Можете да му пишете на нашия имейл адрес [email protected], като адресирате писмата си "До психолога на LadyZone".