Редица здравословни проблеми, като заболявания на черния дроб, бъбреците или стомаха, могат да се лекуват предимно и посредством прилагането на практики, борещи се със стреса, чувството на неудовлетвореност, страх или тревожност.

#Връзката между емоционалното /астрално/психично/ и физическото здраве
Връзката между емоционалното и физическото здраве бе отричана многократно от съвременната медицина. Днес нови проучвания са причина все повече специалисти да се замислят по въпроса и обърнат повече внимание на връзката между човешкия ум, емоции и тялото. 

Астралното тяло е изградено от 19 елемента. Те са: ментални, емоционални и жизнетронни. Деветнадесетте компонента са: разум; его; чувство; ум (сетивно съзнание); пет инструмента на знанието – фините съответствия на сетивата за зрение, слух, мирис, вкус и осезание; пет инструмента на действието - ментално съответствие на изпълнителските способности за възпроизводство, отделяне, говорене, ходене и упражняване на ръчни умения: и пет инструмента на жизнената сила - онези, упълномощени да осъществяват следните функции на тялото: кристализация, усвояване, отстраняване, метаболизъм и кръвообръщение.

Фината астрална обвивка на деветнадесетте елемента преживява смъртта на физическото тяло, което е направено от шестнадесет груби метални и неметални елементи.

#Ново научно доказателство>>

 

#Ново научно доказателство>>
Според д-р Сюзън Бабел, психолог, който специализира в областта на депресията, причинена от травма, емоциите оказват огромно влияние върху физическите неразположения и заболявания.

Хроничната болка трае по-дълго от естествения оздравителен процес. Тя може да произтича вселдствие на наранявания, възпаления или невралгии и невропатии (заболявания на нервите), но може да бъде причинена и от стрес и емоционални травми... Хроничната болка може да отслаби способността на човек да се движи с лекота и да бъде често придружена от чувство на безнадеждност, депресия и тревожност.

#Факторите от емоционално естество и тяхното влияние върху определени части от човешкото тяло са:
- Главоболие и мигрена могат да бъдат причинени от стрес;
- Болка във врата – необходимост от прошка;
- Болка в раменете – знак, че личността носи тежък емоционален товар;
- Болки в горната част на гърба – липса на емоционална подкрепа;
- Болки в кръста – наличие на финансови проблеми и тревога в следствие на финансова несигурност и стабилност;
- Болка в лактите – липса на гъвкавост и страх от промените;
- Болки в дланите – чувство на самота и липса на приятели;
- Болки в коленете – признак за високо его и самомнение, незачитане мнението и правата на другите;
- Болки в прасците – напрежение и ревност;
- Болки в глезените – усещане за еднообразие;
- Болки в стъпалата – депресия.

#Епигенетиката и околна среда>>

#Епигенетиката и околна среда>>
Тя изучава влиянието на околната среда върху формирането на гените. Епигенетиката установява връзка между емоционаното и физическото състояние. Въпреки че все още съвременната медицина отхвърля нейните постулати, свързани с въздействието на околната среда върху ДНК, тази наука също има доказателства, според които емоционалните усещания могат да повлияят върху физическото здраве.

Именно според епигенетиката околната среда до голяма степен може да предизвика подобни емоции, отключващи ракови образования в организма. Застъпник на тази теория е Брус Липтън - учен-изследовател, преподавал в различни медицински учебни заведения. В книгата си "Биология на убежденията" той обяснява подробно молекулярните пътища, по които всички клетки в тялото ни се влияят от мислите ни. Използвайки разбираем език, илюстрации, хумор и примери от ежедневието ни, той демонстрира как новата наука епигенетика променя изцяло възгледите ни за връзката между съзнанието и материята, разкривайки влиянието, което тя оказва върху личния ни живот. Изводите, които си правим генерално променят досегашното ни мислене за живота. Те показват, че ДНК не контролира биологичните процеси в тялото ни - напротив, тя се управлява от сигнали извън клетката, включително и от енергийните послания, произтичащи както от положителните, така и от отрицателните ни мисли – от радост, спокойствие и удовлетворение до гняв, обида , тъга и т.н.